kolmapäev, 11. aprill 2012

Soovitused karjääri planeerimise juurde


1. Ole alati õpihimuline
Elukestev õpe on sinu võtmesõnaks. Maailm on pidevas muutumises ja ettevõtjad otsivad uusi võimalusi ettevõtluse arendamiseks ja rakendamiseks. Kui otsustad, et sinu olemasolevad oskused on piisavad, siis on see sama hea kui otsustada, et sinu töö on piisavalt hea. Kui aga soovid tulevikus oma karjääri muuta, siis pead järjepidevalt tegutsema oma oskuste ja teadmiste arendamisega.
2.  Küsi, kuula ja õpi
Hea kuulaja õpib palju väärtuslikku. Kuula oma kolleege, oma ülemust ja sinust kogenumaid. Nende kogemusest on nii mõndagi õppida. Küsi ja uuri sind huvitavate teemade kohta ja pane tähele ning jäta meelde vastused. Lase neil väljendada oma nägemust asjade toimimise kohta ning anda sulle soovitusi, kuidas paremini toime tulla. Sul on alati võimalus valida soovitustest endale sobiv ja kõrvale jätta ebasobiv. Enamus inimesi on suurima hea meelega valmis olema tasuta näpunäidete jagajateks ja tuutoriteks.
3.  Täida oma olemasoleva töö ülesandeid korralikult
Olemasolev töökoht võib olla parim koht karjääri alustamiseks. On vähe asju, mis eristavad edukaid inimesi keskmiste tulemustega inimestest, kuid midagi ei tule niisama. Kui teed oma tööd hästi ja oled kohusetundlik ning vastutusvalmis, siis oledki juba tekitanud soodsa pinnase uueks ja edukaks karjääriks. Räägi oma ülemusega asjadest, mida võiksid teha. Tee ettepanekuid töö paremaks ja tõhusamaks muutmise osas ning paku vajadusel oma abi. Vastutasuks saad paluda abi oma karjääri edendamises, mis sageli saabki alguse selles organisatsioonis, kus juba töötad ja seda eriti siis, kui oled tõestanud ennast väärtusliku töötajana.
4. Loo oma isiklik kontaktide võrgustik
Sinu järgmine samm karjääriredelil võib alguse saada just sinu kontaktide võrgustikust. Enam kui 50% kõikidest töökohtadest saadakse läbi isiklike kontaktide võrgustiku. Hea kontaktide võrgustik aitab sind kursis hoida kaasaegsete trendide ja uute võimalustega. Sellepärast on hea panustada aega uute kontaktide loomisesse ja kindlasti ei tohiks unustada ka juba olemasolevaid kontakte. Parim viis oma kontaktidelt teavet saada on ise nendega regulaarselt ühendust hoida.
5.  Tee oma praegust tööd lähtuvalt eesmärgipäraselt
Sinu töö peaks olema eesmärgipärane ja lähtuv reaalsest vajadusest, mitte eelduslik. Tööülesandeid peaks täitma lähtuvalt sellest, mis on oluline, mitte lähtuvalt sellest, mida eeldad oluliseks. Tööle asudes peaksid oma ülemusega rääkima prioriteetidest ja ebaselguse korral neid täpsustama. Üllatavalt sageli võib sinu eeldatud oluline tegevus erineda tegelikkuses olulisest tegevusest ja eesmärgist.
6. Selgita enda jaoks välja oma soovitud töökoht
Enne oma karjääri planeerima asumist mõtle sellele, milline on sinu unistuste töö. Oma unistuste töökohal teed sa asju, mida naudid ja ei tee ühtegi asja, mis sulle ei meeldi. Milline töö see võiks olla sinu jaoks?
Kas sulle meeldib vastutada teiste töötajate eest või ei meeldi? Kas sulle meeldib töötada tehnikavaldkonnas või hoopis inimestega? Tahaksid sa olla iseenda boss ja oma ettevõtte juht? Tahad sa olla kunstnik, disainer või insener? Enne oma tulevase karjääri planeerimist peab eesmärk olema selge.
7. Valmistu oma tulevikuks
Unistuste võimalus võib sinu teele sattuda juba homme. Ole selleks valmis. Ära oota, vaid kaasajasta oma CV juba praegu ning tee seda regulaarselt. Ole valmis ennast kirjeldama väärtusliku töötajana oma potentsiaalsele tööandjale. Kui sa ei oska CV-d koostada, siis alusta selle õppimist kohe praegu (abiks on tööotsingu portaalid CV Keskus ja CV Online).
8. Vali sobivad vahendid
Oma tulevase karjääri ehitamiseks sobivad paljud erinevad vahendid. Täienduskoolituste kursustel osalemine on hinnanguliselt vähem ajamahukam ja kergem, kui magistrikraadi omandamine. Vali sellised vahendid, mis vastavad sinu võimetele. Palju saad ka ise ära teha raamatuid ja muid harivaid materjale läbi töötades. Ära unusta ka seda, et sinu praegune töö on tõenäoliselt kõige väärtuslikum võimalus uute oskuste arendamiseks ja omandamiseks.
9. Realiseeri oma unistused
Ära lase ajapuudusel oma unistusi lämmatada. Kui sul on kõrgemad eesmärgid, siis asu neid realiseerima kohe. Kui planeerid ennast täiendada, otsida parem töökoht, alustada oma ettevõtet või midagi muud, siis ei peaks oma igapäevast tööd kasutama ’ooteplatvormina’. Sinu igapäevane töö ja tegevused muutuvad aina rohkem ajamahukamaks, mis omakorda kulutab sinu energiat. Kui sul on see energia, siis peaks seda selleks, et realiseerida oma unistused ja tegema seda kohe praegu!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar