esmaspäev, 14. jaanuar 2013

Riigieksamite valimine


Pärast 20. jaanuari on rong selleks kevadeks läinud, eksamivalikut hiljem enam muuta ei saa.
Gümnaasiumi lõpetamiseks sooritavad praegused 12. klassi õpilased viis lõpueksamit, millestvähemalt kolm on riigieksamid, ülejäänud kaks võivad olla koolieksamid. Sul on õigus sooritada kõik lõpueksamid riigieksamitena. Kõigile gümnaasiumilõpetajatele on kohustuslik eesti keele (eesti õppekeelega koolis/klassis) või eesti keele teise keelena (vene või muu õppekeelega koolis/klassis) riigieksam. Kui riigieksam peaks ebaõnnestuma, siis on seda võimalik uuesti sooritada augustis 2013. Järgmisest õppeaastast riigieksamite korraldus muutub. Loe täpsemalt SA Innove lehelt
Riigieksami valminine on oluline samm, sest samal aastal oma valikut enam muuta ei saa. See on valik, mis mõjutab ka tulevasi otsuseid. Sellepärast tasub enne otsustamist endale põhjalikult selgeks teha, millisesse suunda pärast gümnaasiumi lõpetamist sammud sead. Riigieksamite valikust sõltub, millistele erialadele saab edasiõppimiseks kandideerida. Kuidas, aga eksameid valida?
  • Kui oled juba enam-vähem otsustanud , mis eriala ja millises koolis õppida - siis uuri järele, millised on antud eriala sisseastumistingimused. Milliseid riigieksameid nõutakse või on vaja teha hoopis eraldi sisseastumiskatsed? Üha enam kõrgkoole läheb lävendipõhisest õppest taas üle sisseastumiseksamite peale. Vastavalt sellele saad langetada ka riigieksamite valimise otsuse.
  • Kui sa pole veel otsustanud, mida pärast kooli teha, uuri erinevaid kutse- ja kõrgkoole ning nende pakutavaid erialasid. Eelkõige vaata sisseastumise tingimusi - kas vaja läheb riigieksameid või näiteks sisseastumiseksamid. Vajadusel võid appi võtta ka välistamise meetodi - esmalt välista need valdkonnad, mida kindlasti õppida ei taha.
  • Analüüsi ennast - mõtle, millised on Sinu tugevad õppeained? Kas need kattuvad sinu mõtetega edasiõppimise osas? Kas Sa sooritaksid riigieksami nende teadmiste baasil, st saaksid hakkama? Vaata vajadusel ka Rajaleidjas olevaid teste ja töölehti, mis võivad eneseanalüüsiks kasuks olla.

Võimalused ja ohud

  • Võimalus: Kui kuidagi ei suuda otsustada, siis võib valida eksamiteks ained, mis lubavad kandideerida võimalikult paljudesse erialadele.
  • Oht: Võib juhtuda, et jätad sooritamata just selle riigieksami, mida läheb vaja sellele erialale sisseastumiseks, mis sind huvitab. Oluline on enne välja selgitada huvipakkuvad eriald ning nende sisseastumistingimused!
  • Võimalus: Sooritad riigieksamid nendes ainetes, milles oled edukas.
  • Oht: Ei arvestanud valiku tegemisel, mida soovisid edasi õppida ning sisseastumisel ilmnes, et see vajalik riigieksam on Sul sooritamata.
  • Võimalus: Valida sõbraga sama aine, sest „tema valis ka”.
  • Oht: Äkki see õppeaine ei ole Sul üldse nii tugev, et riigieksam sooritada? Ilmselt Su sõber oli läbi mõelnud, miks tal seda riigieksamit vaja läheb, kuid kas ka Sina? Kus Sa seda eksamitulemust kasutad? Lähtu ikka om eelistustest, võimetest ja soovidest!
  • Võimalus: Valida kohustuslik riigieksam (eesti keel), kaks riigieksamit tugevate õppainete põhjal ning ülejäänud kaks eksamit sooritada koolieksamitena.
  • Oht: Kevadel avastad, et ühe koolieksami asmel oleks vaja läinud hoopis ühte riigieksamit, et sisse astuda Sulle huvipakkuvale erialale!
"Eksamite valik peaks olema enda jaoks põhjendatud ning pea meeles, et keegi teine ei saa Sind sundida mõnda eksamit sooritama või sellest loobuma, kui Sa seda ise ei soovi" (Eksamikeskuse direktor Robert Lippin, EPL, 29.11.2011)
Teemakohaseid linke Rajaleidjas: 

Rajaleidja soovitab:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar