reede, 13. aprill 2012

Tööotsijale

Õpingute ajal ning järel on osa meie tegevusest seotud töötamisega ja töö otsimisega. Tööotsimise perioodil on kasulik hoida ennast kursis kõigi infokanalitega ning tööotsingul võib eristada erinevaid viise: klassikaline, aktiivne, enesereklaam ja passiivne.

Kandideerimine töökohale või stipendiaadiks, pea alati silmas konkreetset pakkumist. Tööandja soovib näha, et oled just tema ettevõttest huvitatud. Soovitav on lisada kandideerimist põhjendav avaldus, CV (vaata üle, et info oleks värske ja asjakohane),kaaskiri ja motivatsioonikiri.

Töölevõtuvestlusel ehk tööintervjuul on tähtis osa Sinu töölesaamisel. Hea eeltöö enne töövestlust aitab jätta endast hea üldmulje, peegeldab Sinu väljendusoskust.

Töösuhte loomiseks töötaja ja tööandja vahel on mitmeid erinevaid võimalusi: töölepingu alusel töötamine, avalik teenistus ja - eriliigid – tegevteenistus, piirivalveteenistus ja päästeteenistus, ning töötamine tööettevõtulepingu või muu tsiviilõigusliku lepingu (nt käsundusleping) aluse.

Töölepingu alusel sõlmivad töötaja ja tööandja lepingu, kus on määratud töötasu ehk palk (käib kaasas inimese ametisse määramisega). Palgakalkulaator on lihtne võimalus arvutada kokku maksud, mida makstakse sinu palga pealt.

Eestis reguleerib tööõigussuhete üldisi põhimõtteid (töölepingu sõlmimine, - muutmine, - peatumine ja - lõpetamine ning poolte kohustuses, töö- ja puhkeaeg, puhkus, töötasu maksmise kord ja – tingimused) Töölepingu seadus. Töötamist riigi või kohaliku omavalitsuse ametiasutuses reguleerib Avaliku teenistuse seadus.

Töötervishoiu ja tööohutuse seadus sätestab töölepingu alusel töötavate isikute tööle esitatavad töötervishoiu ja tööohutusnõuded, tööandja ja töötaja kohustused tervisele.

Töötuskindlustuse seadus reguleerib hüvitiste maksmise ja määramise tingimusi ning korda inimese töötuks jäämise, töölepingute kollektiivse ülesütlemise ja tööandja maksejõuetuse korral.

Tööturuteenuste ja -toetuste seadus reguleerib arvestuse pidamist töötute ja tööotsijate üle, tööturuteenuste osutamist ning tööturutoetuste maksmist.

Riikliku pensionikindlustuse seadus sätestab riikliku pensioni mõiste, liigid, ulatuse, saamise tingimused ning korra, riikliku pensionikindlustuse korralduse ja vahendite arvestamise alused.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar